Voor veel studenten is het een moeilijke tijd. Er is weinig sociaal contact en onderwijs wordt gevolgd vanachter een beeldscherm. Stress, ongemak en eenzaamheid kunnen leiden tot sombere gevoelens en lusteloosheid. Om je te helpen daarmee om te gaan, staan hieronder allerlei links verzameld. Van vrijetijdsbesteding in coronatijd tot hulp van coaches en (student)psychologen.
Volg gratis een van de zelfhulp E-Health modules die speciaal aangeboden worden voor UvA-studenten. Je kunt kiezen uit de modules: Omgaan met Corona stress, Eenzaamheid bij Corona, of Thuiswerken.
Zit je ergens mee? Voel je je down of gestresst? Praten helpt. De professionele coaches van UpTalk helpen je verder. Bellen kan iedere dag van de week.
UpTalk is een initiatief van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond in samenwerking met Mindmasters, Jouw GGD en @Ease.
UvA-psychologiestudent Seung Ju Kim is een speciale podcastserie gestart waarin studenten onderwerpen bespreken zoals mentale gezondheid en eenzaamheid.
De studentendecanen geven elke twee weken een korte workshop over omgaan met thuisstuderen. In de workshop bespreek je de verschillende uitdagingen en ga je aan de slag met een plan.
Je kunt ook contact opnemen met een studentenpsycholoog. Als je er behoefte aan hebt, biedt de psycholoog je in deze tijden van corona een luisterend oor.
Doe anoniem je verhaal bij de AllesOke.nl.
De studieadviseurs bieden je ondersteuning als je met iemand wilt praten over je studie. De studieadviseurs zijn gewoon telefonisch of online bereikbaar. Ga voor contactgegevens naar de studentenpagina en kies je opleiding in de lijst. Ga daarna naar de A-Z en naar het kopje Studieadviseurs.
We willen dat de UvA voor alle studenten een positief klimaat en een veilige basis biedt voor hun studie. Als je onverhoopt te maken hebt met onveilige situaties of ongewenst gedrag, zijn er verschillende personen en instanties bij wie je terecht kunt. Dit overzicht wijst je de weg.
Iedereen heeft in deze tijd wel last van negatieve gevoelens, maar als je je depressief voelt en het gaat je leven domineren, neem dan vooral contact op met je huisarts. En als je die niet hebt, kan je je aanmelden bij de studentenartsen.
Heb jij last van zelfmoordgedachten of heb je hulp nodig? Ga dan naar de website voor zelfmoordpreventie www.113.nl of bel naar 113 of 0800-113. Hulp is zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar. UvA studenten buiten Nederland kunnen gebruikmaken van de chatdienst van 113.
Via UvA Walks kun je in contact kunt komen met een andere student om samen te wandelen. Als je je opgeeft ontvang je aan het einde van de week de contactgegevens van je wandelpartner om samen een afspraak te maken.
Woon je niet in Amsterdam? Geef je dan op voor een ‘belwandeling’: als je je hebt opgegeven, ontvang je het telefoonnummer van de student met wie je tijdens jouw wandeling kunt bellen.
Wondr Walk is een studenteninitiatief om jonge mensen met elkaar te verbinden. Vier weken lang ga je elke week met iemand wandelen. Elke wandeling heeft een ander thema dat aansluit bij welzijn, met bijbehorende ijsbrekers, begeleidende vragen en een activiteit.
Als je je aanmeldt, word je gematcht met iemand op basis van gemeenschappelijke hobby's en interesses, en waar je woont in Amsterdam.
Via de Niluk app kun je mensen ontmoeten met dezelfde interesses. In plaats van grote events, kun je in kleine groepjes activiteiten organiseren. Het idee is om offline contact te hebben vooral nu zoveel van ons leven online plaatsvindt.
Wist je dat mensen die vaker samen eten zich gelukkiger voelen? Door te eten met mensen die je nog niet kent, maak je op een fijne manier kennis met elkaar. Wil je nieuwe mensen leren kennen tijdens een video-etentje? Maak een account aan en dan gaat Stichting Eet Mee op zoek naar een goeie match voor jou.
Het aantal kwetsbare studenten dat een beroep moet doen op de studiefaciliteiten van de UvA neemt toe. Daarom is het aantal plekken in de afgelopen maanden al verdriedubbeld, naar iets meer dan 2.000 plekken. Er wordt nu hard gewerkt aan het verder uitbreiden van studie- en samenwerkingsplekken. Die komen de komende tijd stapsgewijs beschikbaar.
Omdat we iedereen die het nodig heeft een plek aan willen bieden, vragen we je het door te geven aan de Bibliotheek als je een plek gereserveerd hebt maar daar geen gebruik van maakt. Dan kan de plek vrijgemaakt worden voor een ander.
Ook al zit je thuis, het is fijn om je medestudenten te kunnen blijven zien. Je bent namelijk niet de enige die studeert. Op MS Teams vind je de Onlinebrary, een motiverende en inspirerende online studieomgeving waar je geconcentreerd samen kunt studeren en elkaar kunt ontmoeten.
Wil je Photoshop leren gebruiken? Of heb je interesse in een schrijfcursus? Het aanbod voor het eerste blok (startend in februari) van voorjaar 2021 staat online! In het voorjaar kun je op twee momenten starten met een 8-weekse cursus: begin februari en in april.
Zoek je ondersteuning bij het studeren zelf? Twijfel je of je een goede keuze hebt gemaakt? Heb je interesse om je vaardigheden aan te scherpen voor na je studie? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor psychologische begeleiding of e-coaching? Volg een van de workshops van Student Services.
Blijf thuis actief en fit door gebruik te maken van de gratis USC video workouts. Je kunt kiezen tussen fitness, yoga, pilates, vechtsport, dans en meer.
Liever live een workout volgen via zoom? Neem dan een USC online abonnement. Met 1 abonnement doe je onbeperkt mee aan alle online lessen.
Sinds kort mag je ook weer (beperkt) buitensporten, lees hier meer over USC Teams en outdoor personal training.
Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Heb je zin in een challenge? Download samen met je vrienden Ommetje, een app waarmee je punten krijgt als je een ommetje maakt. Hoe meer je wandelt, hoe hoger je op de leaderboard komt te staan.