Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderwijs in collegejaar 2021/2022

In het collegejaar 2021/2022 kan het onderwijs weer plaatsvinden op de campus, onder voorwaarden.

Natuurlijk zijn we afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en volgen we richtlijnen van de Rijksoverheid als die veranderen. Als de aanwezigheid voor 2021-2022 verandert, ontvang je hierover op tijd bericht. 

Veelgestelde vragen

Onderwijs op de campus: wie, wat en hoe

 • Kan al het onderwijs weer op de campus plaatsvinden?

  De anderhalvemetermaatregel geldt momenteel niet in het hoger onderwijs. Dit betekent dat het onderwijs weer kan plaatsvinden op de campus, onder bepaalde voorwaarden.

  • Er geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen per ruimte.
  • In de campusgebouwen is het dragen van een mondkapje weer verplicht. Het mondkapje kan af tijdens de les, als iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.
  • Studenten en medewerkers met coronagerelateerde klachten blijven thuis en laten zich testen bij de GGD.
  • We blijven extra hygiënemaatregelen nemen. Zoals maximale ventilatie, extra schoonmaakwerkzaamheden en ontsmettingsmogelijkheden.

  In andere gebouwen en op andere plaatsen is het opnieuw verplicht om 1,5 meter afstand te houden, maar het hoger onderwijs is uitgezonderd van deze verplichting. Wel vragen wij waar dat kan zo veel mogelijk afstand te houden en je te houden aan de basisregels. Bekijk hier nog eens alle basisregels op een rij.

 • Wat is de impact van de maximale groepsgrootte van 75 personen?

  Op de campus geldt een maximale groepsgrootte van maximaal 75 personen per ruimte. Dit betekent dat grootschalige hoorcolleges niet op de campus worden gegeven. Hierdoor kunnen logistieke problemen ontstaan. Bijvoorbeeld als je een hoorcollege hebt na een werkcollege, waar geen rekening kan worden gehouden met reistijd (en hoorcolleges dus op de campus moeten worden gevolgd).

  Om dit zoveel mogelijk op te lossen, zijn er aanvullende streamingfaciliteiten om hybride colleges te geven (maximaal 75 personen in de zaal, de rest online) en worden de roosters geoptimaliseerd. Je opleiding informeert over de impact van de maximum capaciteit op jouw rooster.

  Tentamens

  Tentamens en examens zijn uitgezonderd van deze maatregelen en worden voornamelijk fysiek georganiseerd. Het kan echter ook in de komende periode nog voorkomen dat tentamens fysiek op de instelling in grote groepen niet altijd de beste oplossing is, of minder passend is. Voor toetsing kan daarom in sommige gevallen nog gebruikgemaakt worden van proctoring. Alleen als er geen goed alternatief is kan de inzet van proctoring een geschikte optie zijn om een tentamen af te leggen. Meer informatie over hoe je tentamens plaatsvinden, krijg je via je opleiding.

 • Waarom kiest de UvA ervoor om iedereen naar de campus te laten komen?

  Aanwezigheid op de campus is essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs. Studeren betekent ook elkaar ontmoeten en samenwerken. We zijn dan ook blij dat het kabinet aangeeft dat we weer veilig naar de campus kunnen. Gedurende de coronacrisis hebben we steeds het advies van de Rijksoverheid en het RIVM opgevolgd. Uit zorg voor de veiligheid van onze studenten en medewerkers. Dat doen we nu dus ook.

 • Voor studenten: Ben ik verplicht om naar de campus te komen?

  De normale aanwezigheidsplicht geldt, ook voor buitenlandse studenten. Alleen in bijzondere gevallen zoals buitenlandse studenten die vanwege reisbeperkingen niet naar Amsterdam mogen komen, of als je niet naar de campus wil of kan komen vanwege een quarantaineplicht, een persoonlijke kwetsbare situatie of een kwetsbare thuissituatie, kun je contact opnemen met je opleiding om een oplossing te zoeken.  

  We komen studenten en medewerkers die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen tegemoet. We vragen leidinggevenden en opleidingen hier coulant mee om te gaan. De opleiding is verantwoordelijk voor het organiseren van een (alternatief) studieprogramma. 

 • Voor medewerkers: Worden alle medewerkers op de campus verwacht ?

  Het uitgangspunt voor de UvA is terug naar onderwijs op de campus en elkaar ontmoeten. Dat betekent dat aanwezigheid voor het geven van onderwijs vereist is.

  Als je als medewerker voor onderwijs of onderzoek op locatie moet zijn, begrijpen wij dat er zorgen kunnen zijn over gezondheidsrisico’s. Als je niet naar de campus wil of kan komen vanwege een quarantaineplicht, een persoonlijke kwetsbare situatie of een kwetsbare thuissituatie, kun je contact opnemen met je opleiding om een oplossing te zoeken.  

  We komen studenten en medewerkers die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen tegemoet. We vragen leidinggevenden en opleidingen hier coulant mee om te gaan. De opleiding is verantwoordelijk voor het organiseren van een (alternatief) studieprogramma. 

  De Arbo-arts kan na overleg met je leidinggevende om advies worden gevraagd. Een hogere leidinggevende of decaan/directeur beslist uiteindelijk wat de beste oplossing is.

  Voor andere medewerkers geldt nog steeds dat het kabinet oproept om zoveel mogelijk thuis te werken als de werkzaamheden dat toelaten. Hierdoor blijft de ruimte wat betreft werken op kantoor zeer beperkt. Uitzondering zijn uiteraard de medewerkers die vanwege hun werkzaamheden op de campus moeten zijn. Overleg met je leidinggevende of er een werkplek beschikbaar is.

 • Moet ik een vaccinatiebewijs of testuitslag laten zien als ik naar de campus kom?

  Wij hopen dat iedereen die aan de UvA studeert en werkt ervoor kiest om zich te laten vaccineren, maar het blijft een vrije keuze. Een vaccinatiebewijs zullen wij dus niet vragen. Ook een negatief testbewijs wordt niet gevraagd. We gaan ervanuit dat iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt om verdere besmettingen tegen te gaan. Heb je klachten? Blijf dan thuis en vraag een test aan bij de GGD.

 • Wat als het aantal besmettingen in Nederland weer toeneemt?

  Het voornemen om ‘terug naar normaal’ onderwijs te gaan is gebaseerd op de huidige ontwikkelingen. Wij zijn optimistisch, maar houden ook rekening met een scenario waarin het minder voorspoedig zal gaan en wij (deels of tijdelijk) terug moeten naar online onderwijs. Als dit het geval is, laten we je dat zo snel mogelijk weten.

Niet naar de campus kunnen komen

Financiële zaken

 • Hoe zit het met de 'zachte knip' en met de vergoeding voor het schakeltraject?

  De ‘zachte knip’, die ervoor zorgt dat studenten met (beperkte) vertraging aan een master-opleiding kunnen beginnen, geldt ook in 2021-2022 . Als richtlijn wordt gehanteerd dat de vertraging in de bachelor niet meer dan 15 EC mag zijn, omdat er anders geen studeerbaar programma overblijft (er moeten dan teveel punten in de masterfase worden behaald).

  De zachte knip geldt voor studenten met een vooropleiding uit de EER. Voor studenten met een vooropleiding uit niet EER-landen blijft de harde knip gelden. Dit geldt voor EER- en niet-EER -studenten.

  Voor schakelstudenten is eerder al bepaald dat zij collegegeld voor de masteropleiding (hoofdinschrijving) betalen en de vergoeding voor het schakeltraject niet hoeven te voldoen als ze vanuit een schakelprogramma doorstromen naar de masteropleiding. Studenten in de bacheloropleiding die op basis van de zachte knip doorstromen naar een schakeltraject, betalen alleen het collegegeld voor de bacheloropleiding en worden niet aangeslagen voor de vergoeding van het schakeltraject. Eventueel te veel betaalde vergoeding voor het schakeltraject zal worden verrekend of teruggestort. Deze richtlijn geldt in eerste instantie voor doorstroming binnen de UvA.

Informatie per studie

Informatie over roosters, aanwezigheid en maatregelen kunnen per opleiding verschillen. Kijk op Canvas voor specifieke informatie over jouw studie. Of kijk voor meer algemene informatie per studie op de pagina's hieronder.

 • Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica / Interdisciplinair

  Hoe ziet het studieprogramma eruit komend collegejaar?

  Uitgangspunt is: Op de campus als het kan, online omdat het kan

  Tijdens het collegejaar 2021/2022 bieden we zoveel mogelijk onderwijs op de campus aan. Dit gaat goed zolang we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, zoals bij coronagerelateerde klachten thuis blijven.

  Zijn er wijzigingen, dan melden wij dat zo snel mogelijk aan onze studenten.