In het eerste semester interpreteer je het verleden met behulp van eigentijdse kernconcepten (zoals gender en etniciteit) en innovatieve benaderingen uit de geschiedwetenschap en de sociale wetenschappen (zoals postkolonialisme en digital history). In het tweede semester verdiep je je kennis met keuzevakken en schrijf je je scriptie.
Het masterprogramma Geschiedenis omvat 60 EC en is als volgt opgebouwd:
In het eerste semester volg je drie Kernvakken en twee Themacolleges (elk 6 EC).
De opleiding Geschiedenis en de Faculteit der Geesteswetenschappen bieden een ruim scala aan keuzevakken die aansluiten bij thema’s uit de master Geschiedenis, zoals “The West”. Cultural and intellectual history of a contested concept, City Life in the Roman Empire en European Experiences of Decolonization.
Met je scriptie krijg je de kans op basis van oorspronkelijk eigen historisch onderzoek een originele bijdrage te leveren aan de bestaande literatuur en kennis.
Je kiest het onderwerp van het werkstuk in overleg met de docenten van Kernvak III en de scriptiebegeleider, die ook wordt geraadpleegd over de vraagstelling, de opbouw, de kwaliteit en de voortgang van de scriptie.
Een studieschema en uitgebreide vakbeschrijvingen vind je in de digitale UvA Studiegids.
Veelbelovende studenten worden aangemoedigd om tijdens hun eenjarige of duale programma over te stappen naar een onderzoeksmaster. Na de selectie en toelating kun je in de meeste gevallen de vakken meenemen die je tijdens het eenjarige of duale programma hebt behaald. De examencommissie beslist of de vakken hiervoor in aanmerking komen.
Het masterprogramma Geschiedenis is positief getoetst (geaccrediteerd) door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Dit betekent dat de opleiding na succesvolle afronding leidt tot een wettelijk erkend masterdiploma Geschiedenis en de titel Master of Arts (MA).