Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Nederlandse taal en cultuur (Neerlandistiek)

De masteropleiding Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam is een klassieke academische opleiding in het hart van het werkveld. Je ontwikkelt je hier tot een veelzijdige neerlandicus met een eigen profiel en oog voor de praktijk.

De neerlandicus is harder nodig dan ooit

De hedendaagse samenleving is ongekend complex. Als professionele tekstexperts weten moderne neerlandici de samenleving in al haar facetten te analyseren en de vinger op de zere plek te leggen. Daar zit hun kracht. Hoe moeten we omgaan met literatuur en cultuur (of culturen) uit het heden en verleden, en wie kan daarin bemiddelen? Wie kan deskundig meepraten over meertaligheid, geletterdheid en het Nederlands, in praktijk én beleid? Hoe pak je die ingewikkelde kwesties aan en hoe zet je je plannen en bevindingen goed op papier? Een master Nederlandse taal en cultuur maakt je breed inzetbaar bij allerlei bedrijven, organisaties en de overheid.

Wat kenmerkt de master Neerlandistiek?

  • De master Nederlandse taal en cultuur is een klassieke, academische opleiding die je diepgang én profileringsmogelijkheden (taal, cultuur, educatie) biedt;
  • Klassiek, maar wel in een modern jasje, dus een studie die je helpt je academische kennis in te zetten in het werkveld (en andersom!);
  • Je wordt een veelzijdige, flexibele tekstprofessional die in alle breedte kan nadenken over taal en complexe vraagstukken op zelfstandige wijze kan benaderen.

Waarom Neerlandistiek aan de UvA?

Omdat onze locatie, aanpak, en inhoud je goed voorbereiden op je toekomst.

  • In Amsterdam komt alles wat de studie raakt tot leven; hier is de arbeidsmarkt voor neerlandici het sterkst. Amsterdam is dus bij uitstek een plek om na te denken over taal én over je eigen toekomst: waar ligt je interesse en hoe wil je later het verschil maken? We brengen je in contact met het werkveld.
  • Hoe maak je wetenschappelijke inzichten op het terrein van de neerlandistiek toepasbaar voor de samenleving? In alle vakken kun je de vertaalslag maken tussen de wetenschap en de praktijk. Zo ontwikkel je je tot een flexibele, zelfstandige neerlandicus met een persoonlijk profiel die goed aansluit bij de arbeidsmarkt.
  • Samen sterk: je krijgt de ruimte om (in kern- en keuzeruimte) je eigen belangstelling uit te diepen, en in de kernvakken komen verschillende specialisaties ook bij elkaar. Dit geeft je een stevige basis in het veld, en de steun van een betrokken groep medestudenten en docenten.

Nederlandse taal en cultuur in deeltijd

Het programma wordt ook in deeltijd aangeboden en duurt in dat geval anderhalf jaar. Je volgt maximaal 40 EC per jaar (20 EC per semester). Het onderwijs volg je samen met de voltijdstudenten. Het programma van de deeltijdopleiding stel je in overleg met de programmacoördinator samen.

Diploma

Nederlandse taal en cultuur is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Neerlandistiek. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Neerlandistiek en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Neerlandistiek
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd , deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60849