Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Universiteit of hbo?

Als vwo-er lijkt het vaak vanzelfsprekend dat je aan de universiteit gaat studeren. Toch is het belangrijk om uit te zoeken of de universiteit bij je past. Een hbo-opleiding is niet minder dan een wo-opleiding. Ze vallen allebei onder het hoger onderwijs en hebben een verschillende insteek. Wat zijn de verschillen tussen hbo en universiteit?

Op het hbo krijg je op de praktijk gerichte theorie en kijk je veel naar hoe iets in de praktijk werkt. Met groepjes studenten werk je aan projecten. Je hebt meerdere verplichte stages, terwijl bij universitaire studies een stage niet altijd verplicht is. Op  de universiteit leer je theorieën doorgronden en kritisch te kijken naar je vakgebied. Je eindigt de bachelor vaak met een scriptie over een zelfgekozen onderwerp; je leert een onderzoeksvraag opzetten en tot conclusies te komen.

hbo

universiteit

   
Praktisch Theoretisch
> Hoe werkt iets in de praktijk? > Theorieen doorgronden, onderzoek opzetten
> Stages > Stage niet altijd verplicht
   
Beroepsgericht Onderzoeksgericht
> Je wordt opgeleid voor een beroep, en verwerft de benodigde competenties > Je leert onderzoeksvaardigheden; toepasbaar bij verschillende beroepen
> Duidelijk beroepsbeeld > Minder duidelijk beroepsbeeld
   
Begeleiding Zelfstudie
> 25 uur les per week, meer structuur bij projecten/opdrachten* > 12 uur les per week, zelf organiseren van je studie*
> 15 uur per week zelfstudie* > 28 uur per week zelfstudie*
*uren verschillen per studie *uren verschillen per studie
   
Gemiddeld studietempo Hoog studietempo
   

Onderwijs / onderzoek

Een hogeschool is een onderwijsinstelling: de onderwijstaak is de belangrijkste. De universiteit heeft, naast haar onderwijstaak, een onderzoekstaak. Deze taken zijn voor de universiteit even belangrijk. Als ouderejaarsstudent krijg je onderwijs waarin onderzoekresultaten en het doen van onderzoek verweven zijn. Nieuwe kennis is collegestof en het proces van wetenschappelijk onderzoek komt vanzelfsprekend aan de orde, omdat de docenten vaak zelf onderzoek doen.