Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Wiskunde
Opslaan in favorieten

Dubbele bachelor Wiskunde en Informatica

In de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica volg je de verplichte vakken van beide opleidingen in de keuzeruimte. Zo kun je met een extra inspanning (230 EC ipv 180) twee bachelordiploma's halen. Inhoudelijk is het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica gericht op studenten met een interesse in de theoretische kant van informatica en die mogelijk verder willen in het wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld in de quantumcomputing of de numerieke wiskunde.

Ontdek de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica

Versleuteling van gegevens is een goed voorbeeld van een onderwerp dat op het snijvlak ligt tussen wiskunde en informatica. Student Max Blans legt uit hoe dit werkt.

Video wordt geladen..

Studieprogramma

Het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica bestaat uit de kernvakken van Wiskunde en van Informatica. Je volgt de wiskunde- en informaticavakken tegelijkertijd met andere studenten van de dubbele bachelor. De vakken zijn zo op elkaar afgestemd dat je nooit overlappende colleges of tentamens hebt. Het grootste deel van de vakken is theoretisch van aard. Daarnaast volg je ook vakken waarin je meer praktisch bezig bent zoals programmeervakken, een tweedejaarsproject in de wiskunde of in de informatica en het gecombineerde afstudeerproject.

In totaal volg je voor 230 studiepunten (EC) aan vakken, in plaats van de gebruikelijke 180. Als je het hele programma succesvol afrondt, ontvang je twee bachelordiploma's: dat van Wiskunde en dat van Informatica. In principe is het programma in drie jaar te volgen. Een beetje uitloop is mogelijk, maar je moet wel binnen vier jaar afstuderen om beide bachelordiploma's te kunnen ontvangen. 

 • Jaar 1

  Het eerste semester van het eerste jaar begin je met vijf wiskundevakken en twee informaticavakken. Na het eerste semester krijg je al meteen een studieadvies. Als je resultaten tegenvallen, kun je het advies krijgen je te concentreren op een enkele bachelor. Aan het einde van je eerste jaar moet je minimaal 68 EC hebben gehaald om het dubbele bachelorprogramma verder te mogen volgen. In latere jaren kun je zelf nog beslissen om van de dubbele bachelor te switchen naar een enkele bachelor. 

  Curriculum schema Dubbele Bachelor Wiskunde en Informatica jaar 1

Voor wie is de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica bedoeld?

Het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica is bedoeld voor studenten met een interesse in de theoretische kant van informatica. Zie jij jezelf later verder gaan in wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld in quantumcomputing of numerieke wiskunde? Dan is dit programma iets voor jou. Daarnaast herken je jezelf in de volgende eigenschappen:

 • Je haalt bovengemiddeld goede cijfers
  Het programma is uitdagend, en daarom alleen geschikt voor bovengemiddeld goede studenten. Een richtlijn is dat je een cijfergemiddelde hebt op je eindlijst van 7 of hoger, met een 8 of hoger voor wiskunde B en natuurkunde.
 • Je hebt een passie voor wiskunde én informatica
  Hoge cijfers zeggen niet alles. Naast je hoge cijfers vind je wiskunde erg leuk en uitdagend, en heb je veel affiniteit met informatica. Je hebt de passie om je in allebei de onderwerpen te verdiepen.
 • Je hebt een ambitieuze studiehouding
  Studiehouding en discipline tellen ook mee. In plaats van vijf vakken word je geacht zeven of meer vakken per semester te halen. Een ambitieuze studiehouding is hiervoor noodzakelijk.

Studenten vertellen

Max Blans - student dubbele bachelor Wiskunde en Informatica

Max Blans

'Een voordeel van de dubbele bachelor Wiskunde - Informatica is dat er veel overeenkomsten tussen beide vakgebieden zijn, waardoor je sommige dingen sneller begrijpt.' Lees meer

Jim_Wagemans_studentvoorlichter

Jim Wagemans

'De dubbele bachelor is een programma voor studenten die wat extra’s willen en beide vakgebieden interessant vinden. Ik vind het zelf erg leuk dat mijn opleiding zo exact is. Je richt je op fundamentele principes van de wiskunde en informatica.' Lees hier het verhaal van Jim

 • Na je bachelor

  Masters

  Met een bachelordiploma Wiskunde en een bachelordiploma Informatica kun je alle vervolgopleidingen doen die open staan voor één van beide bachelors:

  Arbeidsmarkt

  Met de dubbele bachelor op zak heb je al een goede start als je later door wil in onderzoek op het gebied van wiskunde, informatica of het snijvlak daartussen. Na het afronden van je master kun je solliciteren naar een promotieplaats aan een onderzoeksinstituut. Je doet dan vier jaar onderzoek en schrijft daarover een proefschrift.

  Uiteraard staan, afhankelijk van de master die je hebt gekozen, ook alle andere professionele richtingen die horen bij wiskunde en informatica nog voor je open. Voor afgestudeerden in beide disciplines is er een zeer gunstig baanperspectief en met twee bachelordiploma's heb je nog een extra streepje voor. 

 • Toelating en inschrijving

  Extra eisen

  Bij het aanmelden voor de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica gelden een paar extra eisen ten opzichte van de reguliere inschrijfprocedure voor een bacheloropleiding. Om in aanmerking te komen, kijken we naar je cijferlijst en je motivatiebrief. Daarnaast nodigen we je uit voor een toelatingsgesprek om te kijken of je geschikt bent voor de dubbele bachelor. In dit gesprek komen, naast je cijferlijst, aspecten als studiehouding, discipline en motivatie aan de orde. Het toelatingsgesprek is een verplicht onderdeel van de inschrijvingsprocedure.

  Aanmeldprocedure

  1. Meld je in Studielink aan voor zowel de opleiding Informatica als Wiskunde.
  2. Vul daarnaast het online aanmeldformulier in, waarbij je een motivatiebrief (450 á 550 woorden) en je cijferlijst uploadt.

   

  UvA Matching

  Nadat je je in Studielink hebt aangemeld, krijg je een bevestiging van je aanmelding van de UvA.  Daarna kun je je aanmelden voor UvA Matching. Deze activiteit is onderdeel van de inschrijfprocedure en wordt aangeboden door beide opleidingen. Via onderstaande links vind je bij stap 5 meer informatie over UvA Matching.

  Let op: Als je je hebt aangemeld voor de dubbele bachelor raden we je aan om in ieder geval deel te nemen aan UvA Matching van Wiskunde. Daarnaast mag je de UvA Matching van Informatica ook volgen als je dat wilt.

Open dagen en contact

Wil je een impressie van beide opleidingen en weten welke activiteiten er georganiseerd worden, kijk op de pagina's Open dagen en contact voor de opleidingen Wiskunde en Informatica.

De volgende UvA Bachelordag is op 7 november 2020. Wil je nu al meer informatie over de opleiding?  Dan kun je de presentatie van de afgelopen Bachelordag bekijken. Vanwege het coronavirus is deze zonder bezoekers opgenomen.

Heb je na het bekijken van deze opname nog vragen? Stuur dan een mailtje naar de studentvoorlichter Wiskunde én Informatica.

Een dagje meelopen met een student is momenteel helaas niet mogelijk, maar je kunt nu wel deelnemen aan ‘Student voor een dag – online’. Je wordt dan benaderd door een student van de opleiding en kunt met hem of haar chatten, Zoomen of Facetimen en op die manier meer te weten komen over de dubbele bachelor. Meld je nu aan via UvA Student voor een dag.

Heb je nog specifieke of persoonlijke vragen over de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica? Stuur dan een mail naar een van de studieadviseurs: