Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Master

Pedagogische wetenschappen: Orthopedagogiek (track)

Opslaan in favorieten

Orthopedagogen bestuderen hoe leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen zich manifesteren en wat er in de opvoeding en op school moet gebeuren om deze aan te pakken en te behandelen. Zij houden zich bezig met ernstige problemen bij kinderen zoals depressie, angst en agressie, maar ook met opvoedingsproblemen veroorzaakt door bijvoorbeeld chronische ziektes, verstandelijke beperkingen, pedagogische onmacht of mishandeling.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Ontdek de masteropleiding en tracks 

Binnen de master Pedagogische wetenschappen specialiseer je je in een van de vier volgende tracks:

Studieprogramma

Ieder kind gaat naar school. Voor een aantal kinderen verloopt de schoolloopbaan met horten en stoten. Problemen op school kunnen het gevolg zijn van leer- of gedragsstoornissen, zoals dyslexie of hyperactiviteit, of van sociaal-emotionele factoren, eventueel samenhangend met tekorten in de pedagogische en/of didactische kwaliteit van school of met problemen in de gezinssituatie.

Binnen het mastertraject Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam kun je kiezen voor de richting Onderwijsleerproblemen  of de richting Ontwikkeling- en opvoedingsproblemen. Maar het is ook mogelijk om zelf een programma samen te stellen door een keuze te maken uit het aanbod van beide richtingen. Specialismen binnen orthopedagogiek aan de UvA zijn o.a. leerstoornissen zoals dyslexie en dyscalculie, leerkracht-leerlinginteractie, slaapproblemen (bij jongeren), ontwikkeling van angst bij kinderen, mindfulness voor ouders en kinderen met ADHD en reductie van opvoedingsstress.

Academische staf

De mensen die je tijdens de opleiding begeleiden.

Na je studie

Het beroepsveld van orthopedagogen heeft traditioneel betrekking op de institutionele en relationele pedagogische benadering van kinderen en jongeren die door leer- of gedragsproblemen, ziekte of handicap in hun ontwikkeling worden bedreigd. Voorbeelden van instellingen waar orthopedagogen terechtkomen zijn:

  • speciaal onderwijs
  • onderwijsbegeleiding
  • jeugdhulpverlening
  • geestelijke gezondheidszorg
  • kinderbescherming
  • de reclassering

Past Orthopedagogiek bij jou?

Feiten & cijfers
Diploma MSc Pedagogische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 66607