Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Gezondheidsrecht

Wat denk jij: is de overheid verplicht nieuwe geneesmiddelen altijd te vergoeden? Heeft een patiënt recht op euthanasie? Onderzoek deze en andere kwesties tijdens de nieuwe master Gezondheidsrecht. Zoek de verdieping op in het gevarieerde programma met nieuwe vakken en een aangepast curriculum.

Open huis Gezondheidsrecht

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

De masteropleiding Gezondheidsrecht kent een brede benadering van het vakgebied, onder meer gebaseerd op de actuele onderwerpen in het werkveld. Je bestudeert de rechten van de patiënt, maar ook de inrichting van het zorgstelsel in Nederland, de verhouding tussen recht en ethiek en de betekenis van internationale regelingen. In dat kader komen elementen uit het publiekrecht, privaatrecht en strafrecht in deze opleiding samen.

Waarom Gezondheidsrecht aan de UvA? 

 

  1. De master Gezondheidsrecht is kleinschalig, zodat er veel aandacht is voor de individuele student.
  2. In het curriculum ligt de focus op actuele onderwerpen. Deze onderwerpen vormen een geïntegreerd deel van het studieprogramma.
  3. Het ervaringsleren van de Amsterdam Law Practice inspireert tot het doen van academisch onderzoek en het verdiepen van kennis. 
  4. Het onderwijs wordt gegeven door topdocenten met veel praktijkervaring.
  5. Het onderwijs vindt grotendeels plaats in werkcolleges. Als student ontwikkel je academische vaardigheden en raak je goed thuis in de relatie tussen de juridische en de ethische aspecten.

Het studieprogramma

Het onderwijs wordt overwegend in kleine groepen gegeven. Er wordt een actieve deelname van de studenten zelf verwacht, zoals bijvoorbeeld bij het schrijven en presenteren van (groeps)papers.

In het ervaringsgerichte onderwijs van de Amsterdam Law Practice leer je door te doen. Samen met medestudenten werk je aan het oplossen van maatschappelijke problemen. In het vak Patiëntenrechten: theorie en praktijk werk je bijvoorbeeld samen met een zorgverlener uit het AMC aan een praktijkonderzoek over het waarborgen van patiëntenrechten. In de Amsterdam Law Clinics lever je samen met een advocaat en met intensieve begeleiding van onze ‘clinical’ docenten een bijdrage aan rechtszaken voor goede doelen.

Is deze master iets jou? 

Ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten van de gezondheidszorg en de impact van juridische regels op de positie van mensen in kwetsbare posities? Wil je iets betekenen voor mensen in de maatschappij? Dan is deze studie zeker iets voor jou.

Heb je een bachelor rechten gedaan aan de UvA of bij een van de andere universiteiten in Nederland? Dan kun je je aanmelden voor de master Gezondheidsrecht. Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Kijk dan bij Toelating en inschrijving. Er zijn schakelprogramma’s voor wo- en hbo-studenten.

Voor studenten die voor 1 september 2019 zijn gestart met de toenmalige track Gezondheidsrecht (Publiekrecht) bevat de OER een overgangsbepaling.

Illustratie over lachgas
Wat zou jij over lachgas in de wet zetten? Bij Gezondheidsrecht onderzoek je actuele zaken met topdocenten.

Wist je dat …?

  • de Gezondheidsrechtelijke Studenten Amsterdam (GRSA) een informele studievereniging is, speciaal voor studenten Gezondheidsrecht? De GRSA organiseert allerlei activiteiten die je voorbereiden op het werkende leven als jurist.
  • onze docenten ook regelmatig optreden in de media als expert? Deze pagina geeft bijvoorbeeld een overzicht van docenten en onderzoekers die hun kennis delen n.a.v. de coronamaatregelen.

Na je studie

Onze alumni komen terecht binnen de gezondheidszorg, bij toezichthoudende organisaties of (aansprakelijkheids)verzekeraars. Maar ook binnen de non-profit en in togaberoepen, zoals in de advocatuur. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma voldoe je bij afronding van deze master in principe aan de civiel effect-vereisten.

Contact en locatie

Meer weten over de inhoud van het programma, de sfeer proeven op de faculteit via een virtuele Campus Tour of heb je een algemene vraag? Kijk dan op de contactpagina.

Feiten & cijfers
Diploma LLM Gezondheidsrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari , september
CROHO-code 60516